Wednesday, March 18, 2015

Post Perama Di tahun 2015 nak cerita Pasal ammar Raziq lah.

Assalamualaikum...
 saya sbnrnya malas nak tulis blog ni.ahhaha nak biarkan bg bersawang.tp mcm x best lak kan..nak gak cerita sikit2 ape jadi untuk awal tahun 2015 ni kan...
 bulan ni 29hb mac nanti genapla ammar raziq setahun..syukur sgt sgt pd Allah krn kurniakan bayi yang comel dan cerdik dan aktif juga.heheh..
Tapi sepanjang bulan dua dan bulan tiga ni kesihatan ammar x menentu asyik demam je..pening ummi nya ni memikirkan..dengan nak kena cuti lagi..sebab Taska tempat Ammarraziq duduk tu kalau demam mmg dia x benarkan datang taska..Jadi peningla ummi dia nak kena cuti. sehingga tarikh ni ummi ammar dah guna 12 hari cuti tahunan..x kisah pun sebab dah anggungjawab kita kan.tp risau ammarraziq asyik demam..
sebelum tu dia dah kena cirit birit dan muntah-muntah...ok lagi sbb dia akif..tp bila da tahap dia nak duduk menggigil gigil kena jugakla angkut dia g kecemasan cek darah ok ttapi sbb dia dok cirit je so dok masukkan dia air dan bagi ubat...
ambik masa juga tau nak baik..makan seminggu juga baru cirit ammar tu baik..alahai sian anak ummi sampai susut sikit badan..tanya gak doktor apa punca..doc ckp mungkin makanan tidak bersih..ok ummi rasa ummi masak bersih bubur ammar tu berkali2 cuci beras dan ayam dia..tp benda nak jadikan..redha jela..

seminggu lepas baik dari muntah muntah dan berak-berak..ammar kena demam panas pulak...yaAllah..dugaan nya.. asal nya mcm ni..ummi nya ni nak uruskan penyerahan kunci kuartes so alang2 turun gelang patah tu...ttgk ammar demam panas sangat singgah la KK untuk amik ubat..sekali amik darah terkejut doktor tu dia kata jangkitan kuman tinggi sangat..YaAllah cian anak ummi padanla panas sgt bdn dia tu..so doktor bagi surat refer hospital untuk masuk wad..jauh u HSA(Hospital Sultanah Aminah JB) dr umah kami kat Pontian tp pasrah jela sbb gatal p check kat KK gelang Patah mmg dia hanar HSA la kan..so..selepas 2jam kat kecemasan ammar kena tahan wad untuk pantau..yg kelakarnya..masuk ptg ni..esok ptg nya dah balik.Doktor bagi antibiotok sekali je pastu dia suh sambung kat rumah..ok..ammarraziq culas mkn ubat ..so mmg x dpt abis kan antibiotik tu,,tinggal sehari untuk abiskan antibiotik..kira 3hari lepas keluar HSA...AmarRAziq demam tinggi balik..YaAllah..sekali lg diduga..

So bila tgk badan Ammar Panas.. bawak la dia g KK pontian..tp klinik pontian ni mmg bgusla..servis dia laju. Lepas amik darah risult dia mmg sama mcm hari tu Jangkitan kuman makin tinggi pulak..YaAllah..dok ckp bahaya ni jika tinggi sgt..so refer masuk Hospial Pontian..(asyik kena cucuk je anak ummi ni  x sanggup ummi tgk) lepas sejam lebih baru la ammar warded tp selesa betul la hospitalpontian tu..mcm hospitalPrivate.ehheheh..tp kalau boleh xnak la masuk lg..cukupla..ok sambung balik..lepas 3 hari dok wad tu ammar makin aktif..dok ckp kuman diamtinggi je..bagi antibiotok and ubat demam je selama 3 hari..Alhamdulillah kali ni nampak makin sihat..hari ke3 dah leh balik umah..yeay..

so doakan la Muhammad Ammar Raziq ni sihat selalu..nak capai umur setahun ni mcm2 sakit dia dapat walaupun x serius cuma demam tp demam yang tinggi sgt tu x elok kan untuk bayi mahukan kanak2..
ok..ummi ucap besday advance la kat ammar..Happy Predated Besday Anak ummi yg ke 1 tahun pd 29hb mac ni..semoga Muhammad AmmarRaziq menjadi anak yg soleh..dan Allah memberikan kesihatan yg baik selalu..aamiin...



li

Friday, November 28, 2014

Air Pasang bg salam perkenalan.

Aq sbnrnya baru 4bulan berpindah ke PNKJohor Selatan ni..tp awal-awal masuk kerja member opis dah bgtau hujungvtahun opis akn dinaiki air bukan krn banjir sbb hujan tp banjir krn air pasang. So nampaknya air pasang dah bg hint2 dah minggu ni je air naik dr ahad sampai rabu.mmg kelam kabut alihkan kete yele air masin bahaya.kete ade sebijik tu jela..soo..get ready untuk air pasang besar dijangka berlaku pd Disember ini.YaAllah mmg xde kerja la nanti bersihkan opis jela gamaknya kena stanby seluat n tshirt nampaknya.

corat coret berkaitan artis kesayanganku zara zya

19 november 2013 merupakan penubuhan lovezarazya fc yg diterajui presidennya bernama lynndasharudin dan crew2nya dari beberapa kerat crewnya kini bertambah kpd 14org (sori kaka kalau sy silap).
Tujuan kami cuma satu menyokong si pemilik nama zainurul razia atau nama komersialnya zara zya yg dikenali selepas fenomena love you mr Arrogant ditv3.
Pada awal drama LYMA tu aq mcm pk..ek ele...sapa heroin dia ni mcm xkenal je.tp sbb dlm citer tu dia bertudung tu yg aq pun terus rasa minat nak tgk apisod seterusnya. Zara zya ni ade aura dia yg tersendiri. Beliau ni sempoi je org nye dan beliau mmg sengal.aaaahahahah..(ampun zara iols dok ngutuk deme kat blog.eeheh he.. )
Start dr situ la aq terus minat zara zya.org nye kecil molek je.
Actually zara dah berkecimpung dlm dunia lakonan ni dah hampir 10 thn tp drama LYMA ni la yg membuat beliau dikenali.sampai iolss pun dok tergila gak minat.aahaha..bukan iols je ya..yg otai2 pun tidak kurang hebatnya juga minat zara zya ni.heheh...
 Dah lama aa nak jumpa zara.ade je halangan.tahun lepas sbb preggy xleh long distence..pastu ade event sukaneka pun x dpt join  sampaila event besday bash zara yg ke 29 baru dpt join n jumpa geng2 LZZFC yg gila2 n sempoi.selalu borak dlm Wassap group je. Bila jumpa live mak ai...lagi meriuh aka meriah.aahahaha...
So pd 1november tu hari yg x mungkin dilupakan pertama kali melihat si cantik jelita zara zya secara live rasa nak pengsan.menggigil dibuatnya.haha actually besday zara zya pd 22okt tp postpone sbb nak buat suprisekan..
Alhamdulillah perjalanan ke kl dipermudahkan walaupun terpaksa tinggalkan ci kecik ammar raziq sekejap. Mak n ayah pun sporting siap jemput aq kat terminal bas.pastu g event beranto berjemput n last hantor terminal balik utk balik jb. Baiknya mak n ayah aq kan. Tq la pd mereka sbb mereka tlg permudahkan urusan anak nya ni nak




jumpa retis kesayangan..hhhheheh..
Ok skrg tgh ditayangkan drama #zahira dislot Samarinda setiap Rabu & Khamis pukul 10mlm ditv3.. sapa2 ade kelapangan sila la tonton ye ade adi putra juga.
Akhir kata doaku semoga Zara zya terus suksess baik dibidang lakonan atau pun bidang perniagaan.. i will always Support u  zara zya. #sayasayangzarazya

Thursday, May 1, 2014

throwback minggu ke 35 kehamilan ku

Assalamualaikum...
Alhamdulillah pd 29hb april aritu genap sebulan usia bayiku..tp ade kisah disebalik kelahiran ini..mari aku kongsikan.

Pada mlm 26hb antara pukul 1pg,perutku memulas2 mcm kontraksi n sakit sangat.tido ku xberapa lena sbb pusing kanan sakit..pusing kiri sakit..jadi aku kejutkan suami aku bgtau perut ku sakit..dia pun kelam kabut bangun n tanya nak g hospitalke.aku kata baik pergila krn aku ni yg kena jahit pangkal rahim jd kelahiran tu bila2 boleh berlaku. Jadi suamipun memandu dan membawa aku ke HSA Johor bahagian saringan.memula g emergency tp sebb kandungan dah 30 keatas kena g bahagian saringan. Dengan berseluar aku ke situ kena pulak bebel dgn nurse.katanya napa pakai seluar. Kan nak delivery. Aku pun jawab saya baru 35weeks. So nurse tu xde la bebel sgt.hahaha..
 Ok jam menunjukkan pukul 2 pg.dlm bilik tu sejuk ok.aku mmg kalah dgn aircond.gigil dibuatnya.lepas amik urine aku pun disuruh baring.mmg ade kontraksi ketika tu.seolah2 babyku dah x sabar2 nak keluar.tp mlm tu aku demam sedikit..aku pun tak tau bila aku demam. Mcm biasala hospital gomen ni amik masa lama sikit.kul 4.30 pagi baru aku dibawa ke bilik bersalin krn doktor nak buka jahitan kat pangkal rahem aku.dia takut terkoyak ..mcm mana pun ketika dia check jahitan mmg masih kemas xde tanda2 terbuka. Tp lepas je jahitan tu di buka..doktor terkejut krn bukaan dah 5cm. Jd terbaringla aku dlm bilik bersalin tu konon nak tunggu bersalinla.owh ya masa kat saringan tu doktor dah bg  suntikan dexa sekali.yg tu x sakit sgt.untuk matang kan peparu baby. So tunggu punya tunggu dlm keadaan terbaring tu dr kul 4.30 pg sampai kul 3.30ptg xjuga terbuka jln.masih 5 cm.so suntikan dexa kali kedua pun diberi.pergh..sakit gila tp aku buat2 tak sakit sampai nurse tu ckp awak x rasa sakit ke.org ckp suntikan kedua ni sakit.aku kata x sakit sgt mcm biasa je. Mmg x sakit sgt pun.hahahah....ok jam menunjukkan pukul 4ptg suda. Tak juga bersalin dan rasa sakit jd dr bilik bersalin aku dihantar ke wad biasa yg bahagian org lom bersalin.dok la kat situ.
 Menjelang malam badan aku rasa x sdp.mcm suam2 dedor2 je rasa bdn..tp masuk kul 3pg 27hbtu aku dah rasa seram sejuk..g tandas rasa kepala berat.aku kata napa pulak ni demam ke.bgtau doktor yg bertugas dia buat bodo je. Sampai sejam tunggu doktor tu dtg cek sbb dia kata kejap..kejap..jd nak tunggu dia cek aku pun jaram lah kepala bg suhu turun tp x berkesan..pelik juga.selalu kejap je dah ok.. aku pun bgtau pulak kat nurse mlm .dia kata ok jap sy dtg..lepas cek suhu ternyata aku demam kuat.38 'c ok..xpernah setinggi tu..nurse pun bg tau doktor bertugas..tu pun dekat pukul 7pg baru doktor dtg cek dia suspek aku demam denggi.kena amik darah .besar lak jarum tu.aku pun syak aku mcm denggi sbb area umah aku tu byk kes..
Ok lepas 2 jam dalam pukul 9pagi dpt keputusan..sah aku kena denggi.masa tu aku fikir baby je.rasa nak nangis masa tu..n fikir yaAllah kenapa la bg dugaan denggi.. kul 11 aku dipindah kan ke ICU .pergh kat ICu mmg best.katil 6 org..sejuk lg..layanan best.hahaha..lupa sekejap yg aku tgh kritikal denggi.
 Doktor pesan minum air byk2..member pesan minum 100plus dan mkn sup ketam..pastu isteri abg sepupu aku call n bgtau minum air byk2 bg kencing nanti denggi kurang.mmg tips tu berkesan..platelet aku x jatuh byk..pdhal aku x tahu pun denggi ni leh penyebab darah cair dan merbahaya..selama dlm icu mmg seksa.minum kencing..catit kat kertas byk mana minum byk mana kencing..tp berkat aku usaha mkn sup ketam minum air byk alhamdulillah platlet x jatuh byk..antara 90 ke 100.. pastu naik ke 100 lebih.aku amik jus qaseh jugak ketika tu.

Doktor asyik bgtau je risiko pd baby.aku dah mula sedih.aku doaje pd Allah..agat selamatkan bayi aku.jika diberi pilihan antara nyawa aku atau nyawa baby aku memilih untuk selamatkan bayi aku sbb aku nak bayi aku kenal dunia Allah yg indah ni.bg peluang dia menikmati kehidupan.
 Ok itujela kerjaaan aku setiap hari.mkn..minum air byk2..amik darah 3kali sehari sampai dah xtau mana nak cucuk.ade sekali tu cucuk kat nadi sbb nadi aku laju.pergh..yaAllah..sakit gila cucuk kat nadi.rasa nak sepak2 je doktor sbb sakit.ahhahaha...
Masuk hari ke 3 dan pada 29hb jam 12 pg aku dah mula sakit setiap 5mjnit.aku rasa nak membuang.g tandas lama x juga nak u uk..sampai nurse tgk aku ulang alik dia kata buang air kecilke.aku ckp sakit perut nak membuang..pastu aku cuba tido..xdpt nak tido sebb setiap 5 minit rasa nak meneran.aku kata kenapa ni.nak beranaknke.aku biarkan kedaan tu sampai kul 1.30pg pastu dah xleh tahan mula rasa sakit.aku bgtau nurse.nurse kat icu mmg dia jaga..bertindak pun cepat..dia cek mesin mmg ade kontraksi..dia pun panggil doktor kat bilik bersalin suh dtg tgk.ape yg dtg Dr sink nama aminah .muslim kot.punyalah ganas.aku mmg x suka dia.sebb xde kelembutan.cek bawah tu main terjah je.dia cek bukaan 5cm lg tp sbb aku dah konttaksi..kenala g bilik bersalin.sekali lg aku terbaring. Setiap 2 jam dok akan cek jalan.baru buka 6 cm. Begitulah keadaan aku sampailah pukul 2.36ptg dah buka 9cm sakit dah mmg sakit sampai sedut gas kot bg hilang sakit.mujur encik suami ade disisi.tp time tu jela.masa nak bersalin tu doktor suruh suami keluar kejap dia nak buang urine aku..cek jalan lg.jd suami keluat terus x dtg2 jd masa bersalin tu aku meneran tanpa suami disisi..nurse tanya gak mana suami.aku pun xtau..

Masa meneran tu lg seksa..10 kali teran.nafas xpanjang pdhal kepala baby kat bawah dah.mcm xde pelincir pulak dia xmo kuar.jd teran mcm nak putus nyawa.serius aku x tipu..tp lepas baby tu kuat..allah...rasa satu perasaan lega.syukur..sedih semua ade.pulak nurse letak baby atas dada.alahai keciknya dia bunyi nangis dia halus je.. berat baby ku 2kg sajaha.tp alhamdulillah dia selamat tp kena tahan nicu 6hari sebb aku denggikan.jd doktor nak pantau darah dia juga.nak nakngis aku bila tgk anak aku tgn kiri kanan lebam kena cucuk.yalah kalau denggi amik darah 3kali sehari tau.rasa xsanggup g tgk dia dah la kecik.kena cucuk pula.tp untuk kebaikan dia jugakan..genap hari ke6 dia dibenarkan keluar.aku bersyukur sgt sbb kalau x dlm keadaan pantang n berjahit kat bawah kena jln jauh nk g tgk anak aku.dgn kain batik nya..berstoking lg...tp syukur Allah permudaahkan...
Hampir 7 tahun menanti cahaya mata ku ini.sampai rasa down sgt org ckp mcm2 tp kuasa Allah mengatasi segalanya..akhirnya lahirlah baby ku yg comel kami namakan Muhammad Ammar Raziq.. semoga menjadi anak yg soleh dan diberikan kesihatan yg baik pdnya krn baby ku ini lahirnya pramatang..
 Kpd kwn2 doakan yg terbaik untuk aku dan keluarga.itulah rentetan dr kisahkelahiran pramatang aku.apepun syukur semuanya selamat.

Tuesday, March 18, 2014

weeks 34

Assalamualaikum..lama benar x jenguk2 blog ni.rasa mcm dah berkurun sgt.hihi..

actually.Saja nak share cerita pregnancy aq ni yg kedua selepas kehilangan baby pertama akibat servical imcompetence.baby ku lahir dipanggil FResh Still Birth..tp ramai kata guur.sian anak aq sbb org kata dia gugur.xpela..biarla yg penting aq n suami tahu ape yg berlaku.

ok2..cerita yang terbaru nilah pulak ya. .minggu ni dah masuk minggu kehamilan ku yg ke 34..alhamdulillah..harap semua nya akan berjalan lancar.

 Pakar cakap dalam minggu ke 36 nanti jahitan servical servick ku akan di buka..tp yg aq x leh nak bayang kan buka xperlu bius buat kat bilik bersalin je.ish...mcm ne tu.xleh ku byg kan.tp krn baby punya pasal ku gagahi jugalah..

Alhamdulillah dalam tempoh sepanjang kehamilan aq bleeding sekali je itupun pd minggu ke 5..masa tu dah la bleeding.cek urine double line..g spital nampak kantung je...tp doc ckp awal lg mmg nampak kantung je.aq pun x putus2 berdoa agar baby ku ada lg tp dlm masa yg sama mcm redho jela jika tinggal  kantung kan..tp selepas 14 hari g cek balik alhamdulilllah..da ade jantung baby..rasa nak nangis masa tu.yela 6tahun tunggu pregnant tp baby pulak keluar awal.so ni tahun ke7 penantian dan kehamilan ke 2, harap sampai ke garisan penamat...(sikit je lg dik..bertahan k sampai minggu 36 pun dah kira bagus kata doc).
masa awal2 kehamilan aq darah tinggi aq agak tinggi juga.kalau g klinik tu mesti kena rehat setengah jam atau amik bacaan 2 kali.bacaan x lari 140/80  asal cek je 140/80 kdg 140/90. So sepupu aq dapat tahu tekanan darah aq asyik tinggi je jd dia rekemen kat aq makanan sunnah iaitu JUs Qaseh Adinda..dalam tu ade mcm2..buah tin,kurma,madu..zafran,air zam2,habbatussauda..selama 3 bulan aq mengamalkan pengambilan jus tu alhamdulilllah dgn izin Allah tekanan darah aq jd normal. xpernah dpt bacaan 120/80,130/80, 110/80 ..tp jgn x caya itulah yg berlaku.syukur sg2.xpyh nak amik sampai 2-3 kali bacaan..alhamdulillah...hehehe..sooo...

 pd kawan2 yg baca artikel ni ku mohon doa dari kawan2 agar doakan kali ni semua nya selamatla..even baby masih songsang kalau terpaksa operate ape nak buat janji baby selamat..tp harap2 baby pusing la seblum  dia lahir...
 ok..itujela nak cerita.
tq for reading

Sunday, July 21, 2013

Ramadan Datang Lagi...Ahlan Wasahlan Ya Ramadan Kareem

Assalamualaikum..
Pe kabau member2 blogg ku..sudah agak lama aku tak menulis disini ya..asyik bz dgn facebook ..we chat.. whatss app...twitter..haish..byk bebenau..xleh handle,hihihi..respect kat orang yg ade byk laman sosial tu.cam ne tah diorg handle.
 ok berbalik pd cerita ramadan ni..terimbas pulak aku pd ramadan tahun lepas dimana terlalu byk pahit manis n kenangan nya..pertama sekali dlm bulan ramadan tahun lepas aku menjalani pembedahan laparascopy. sebb pembedahan tersebut ialah untuk membuang cyst yg ade kat ovari aku ni.Dikenali dgn nama ovarian cyst.dan ovarian cyst ni dalam ketegori endrometrosisla.. itu juga salah satu punca aku lambattt dpt baby.kot..tp tu semua kerja Allah kan...ok...
sampai 15hari la aku buang puasa..jenuh nak mengganti tau. tapi alhamdulillah selesai seblum ramadan tahun ni.ok..2 bulan setelah ramadan berlalu...aku agak konpius dgn selera makan aku ni.selalu nya aku diet boleh je makan roti telur kira roti sandwish la..setahun aku makan roti "wholemeal" tu tau..turun 15kg tu dr 87kg..(tp skrg dah naik balik arr...ok nanti cerita kemudian)pastu selera aku ni menjadi2..mcm mengidam..aku pun saja2 beli pregnant test tanpa pengetahuan suami aku sebb selama 5tahun try tak pernah positive. Rasa dah berpuluh pregnant test aku beli..huhu..lepas aku dah beli aku pun test senyap2..Mashaa Allah....2line...betul ke? menggigil2 tgn aku ni pegang urine test tu..mcm x percaya...aku pun bgtau suami..dia pun gembira tp dia kata g klinik untuk kepastian. Alangkah happy nya g klinik ujian mmg positif..Alhamdulillah...5tahun penantian..
   Aku fikir mungkin sebb operation tu jugaklah aku berjaya hamil..berkat bulan Ramadan..hihi..syukur Alhamdulillah,..Atleast aku tahu aku leh pregnant kan sebb org2 sekliling ni ckp aku macam2 tau..sampai ade kata aku yang mandul..nauzubillah..mintak la jauh..xpe...
   tp syg nya kandungan aku x kekal lama..bertahan sampai 23 weeks je..bukaan dah terbuka 3cm..specialist kata pintu rahim aku lembut..takpalah xde rezeki kan..baby ku itu telah cukup sifat2nya..xde yg kurang..kami nama kan dia Nur Izzah..hihi...rindu kat dia. tau..
     ok..Aku cuba lah lupakan semua tu krn kuasa Allah tu melebihi segalanya..jika dia kata jadi..maka jadilah...redha..pasrah..itu yg aku buat..
aku harap ramadan kali ni membawa seribu rahmat pada aku n suami..selalu doa supaya pregnant balik..amin...tp berat ni mcm xleh nak turun la pulak.nasi x mkn pun..mkn roti n kdg2 buat spageti,..org kata spageti ok untuk diet..takde la aku mkn hari2 pun..sebulan 2 kali adela..haish.. aku harap dapat la turunkan balik berat ni seblum raya..aiyo..mampu kah aku...? xpe..kita try acu test..ahhahah..
   ok..itulah saje..coretan ringkas aku..terima kasih pd yg sudi baca..anda mmg best sbb luang kan masa baca blog aku ni...

Saturday, June 9, 2012

EUFA EURO 2012 kembali lagi....

Assalam...
pheww...lama nye x update blog...hihuhuhu..terlalu la bz dgn fb..ok..EURO 2012 pun dah bermula.Apa pasukan kegemaran anda?.Opkos la I choose Portugal (C.Ronaldo) dan Spain (Fernando Torres).hikhikhik..En suami kata mana leh pilih sampai 2...x aci la mcm tu..tp ade I kisah ke.hahahaha...Euro bukan selalu pun kan 4 tahun sekali baru jumpa.So xsalah la kalau I agak berminat utk mengikuti perkembangan bola sepak EURO ni..tak hairan lah if org pempuan pun minat bola...zaman dah berubah der...org lelaki minat masak-masak ok je...itu hak masing2 la..x salah pun kalau kita punya minat tersendiri kan..

ok..nampak nya sebulan ni kalau ade Portugal or Spain main I akan berjagalah sampai pg.kecuali la kalau kerja syif malam alamat terlepaslah..hihihi...en suami pun x kisah...kerana dia la I jd minat bola..well..maybe bcoz we didnt have any children tha's y la I suka habis kan masa dgn benda2 mcm ni..main game..tgk bola..dah tu apa lagi yg I boleh buat.....kegemaran suami,menjadi kegemaran ku jua..hihihihi....

So harapan yg tinggi tentulah I berharap Portugal atau Spain yg menang tp seperti kita ketahui Spain merupakan juara Euro 2008 setelah penantian 44 tahun..menewaskan German dgn kemenangan 1-0..ketika itulah nama fernando torres tu melonjak naik..ecey cey cey..kemain lagi toress yek.Kalau boleh Spain menang lagilah utk musim 2012 ni...go torres...ahhahah

okla...xde ape lg nak tulis..saja sambil2 nak tunggu perlawanan Portugal bertemu Germany sebentar aje lg..huhu...enjoy my blog...

C.Ronaldo vs F.Torres

Euro 2012 logo

Spain...I love number 9

Potugal..number 7...guess who..?hihihi


ok la xmo ckp