Sunday, August 29, 2010

kek pisang Kukus

hahahah..inilah hasilnyew

kek yang telah siap dikukus...
Petang semalam aku dengan tak sabar-sabarnya nak buat kek kukus pisang..sebenarnye dah lama nak buat tp almaklumla bulan puasa kan..letih penat..semua adelah..ok..dipendekkan cerita..aku pun buatla kek tersebut..punyalah lenguh tgn nak pukul telur..maklumla tenaga bulan2 puasa ni limited..hahaha..nak tunggu hubby...lambat sgt sebab aku kukus kek tu almost 2 hours.so dpt mkn masa berbuka..byk juga aku buat kek tu..hajat hati nak bg kawan pejabat..tp dia pulak cuti..tp kena juga bg kek tu..sebab dah janji..nanti kempunan pulak..ehheheh..nanti gambar akan di upload..aku bukanlah expert buat2 kek ni..tp semenjak kawin ni..secara otomatik je aku suka memasak...tgkla gambar yang dr dulu nya kurus..telah pun menjadi seperti dipam-pam..hahah..lantak la kan..janji suami sayang..ok...nanti aku akan letak gambo...segala komen sangat dialau-alukan..aku lagi suka..boleh perbaiki mana yang kurang kan..ok..jumpa lagi
Tambahan:
Resepi kek Pisang Kukus
Bahan-bahan

2cawan tepung gandum
1cawan pisang yang di lecek(apa2 pisang pun boleh)
3/4 cawan gula
3/4 cawan minyak masak
telur 3-4 biji
sodium bikarbonat 1sudu teh
baking powder 1 sudu teh
essen banana 1 sudu teh

Cara-Caranya;
1. pukul telur dan gula sampai kembang-biar nampak putihla
2. Dalam bekas lain campurkan tepung gandum,sodium bikarbonat,baking powder.
3. Lepas telur dah kembang,masukkan minyak tadi..kacau lagi..pastu masukkn tepung td sedikit demi sedikit.last sekali baru masukkan essen banana..siap. boleh lah kukus anggaran sejam ke sejam setengah ke..nak tahu dah masak ke tak..amik lidi cucuk la..kalau basah lidi tu belum masak la makna nye..selamat mencuba...

2 comments:

iCaLoVeZiE said...

takkan gambo je? resepi?

IzaRizaL said...

ala..akak lagi pandai buat dr kita..tp kalau cara kita mmg simple..nanti kita edit respi k..tungguuuuuuuu

:a: :b: :c: :d: :e: :f: :g: :h: :i: :j: :k: :l: :m: :n:

Post a Comment